ehlus-sunne

Switch to desktop Register Login

DA LI PONAVLJATI EZAN ZA MUEZZINOM I UČITI DOVU NAKON EZANA KOJI JE PROUČEN PUTEM RADIJA ILI TELEVIZIJE?

Zahvala pripada samo Allahu, dželle zikruh. Salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, njegovu časnu porodicu, vrle ashabe, kao i na sve one koji ga slijede do Sudnjega dana.

Ako se čuje ezan preko radija (ili televizije) da li on ima propis ezana, u smislu da li se ponavlja (i da li se uči dova nakon njega), ili on nema propis ezana. Npr. Čovjek upali radio i čuje ezan u nekom gradu, da li će on ponavljati taj ezan, i učiti dove i zikrove nakon

ezana ili ćemo reći da on to neće raditi?

 

Ovaj ezan koji se prenosi na ovaj način dijeli se na dvije vrste (prema podjeli šejha Ibn ‘Usejmina):

 

Prva: Da prijenos ezana bude direktan, i takav se ponavlja, pa kada čuješ muezzina da uči ezan ponavljat ćeš za njim i odazvati se, a dokaz za to je opće značenje riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: „Kada čujete ezan, izgovarajte isto što izgovara muezzin“ (Muttefekun alejhi, hadis Ebu Se’ida). Ovo obuhvata bilo da se uči ezan u gradu u kojem čovjek živi, ili u nekom drugom gradu.

 

Spominje šejhul-islam Ibn Tejmijje da je mustehab (pohvalno) da se odazove i drugom, i trećem, i četvrtom muezzinu. Zato što je ezan zikr, a kod ovog zikra je propisano da se to uči, te to ulazi pod riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: „Kada čujete ezan, izgovarajte isto što izgovara muezzin“ (Muttefekun alejhi, hadis Ebu Se’ida).

 

Druga: Da ezan bude (ranije) snimljen (pa bude puštan) kao što to rade neke radio stanice, kažemo da se taj ezan ne ponavlja i taj postupak je novotarija, jer to su ibadeti koji su precizno određeni.

 

 

Prema djelu: „Fikhun-nevazil fil-’ibadat“, dr. Halid el-Mušejkih.

 

 

Priredio: Adnan I. Muratović