ehlus-sunne

Switch to desktop Register Login

PROPISI O POBAČENOM MRTVOM DIJETU

Zahvala pripada samo Allahu, Jedinom, koji druga nema, i neka je salavat i spas na Njegova roba i Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, na njegovu porodicu i ashabe.

 

Dijete koje pobaci trudnica i bude mrtvo ima sljedeće propise:

 

Prvi slučaj: Dijete koje je pobačeno mrtvo prije upotpunjavanja četiri mjeseca.

 

Ovakvom dijetu koje nije upotpunilo četiri mjeseca neće se gasuliti, niti će se klanjati njemu dženaza, i ne treba mu nadijevati ime i klati akika; zato što nije udahnuta u njega duša.

 

Drugi slučaj: Djete koje je pobačeno mrtvo nakon upotpunjavanja četiri mjeseca.

 

Ako trudnica pobaci dijete mrtvo nakon što je Melek u njega udahnuo dušu, a to je dijete koje je upotpunilo četiri mjeseca. Ogasulit će se, i obući u bijele kefine, i klanjat će mu se dženaza, i ukopat će se u mezar, i nadit će mu se ime, i od suneta je da mu se zakolje akika.

 

Ovo je jedno od ispravnijih mišljenja islamskih učenjaka i ovo je fetva Abdul Aziza bin Baza. (Fetva stalne komisije za fetve iz Saudije - 8:407).

 

Jer je došlo u hadisu: "Pobačenom dijetu se klanja dženaza". (Bilježi: Ebu Davud-3180, Et-Tirmizi-1031, En-Nesaii-1942, Ibn Madže-1507, i Ahmed).

 

Treći slučaj: Djete koje je pobačeno mrtvo, ali bolnica uzima to pobačeno mrtvo dijete bez znanja roditelja. I ne znaju da li je bačeno u kontejner ili je ukopano ili nije?

 

U takvom slučaju, roditelji su dužni da uzmu svoje dijete i da postupe prema gore navedenim propisima, shodno da li je dijete upotpunilo četiri mjeseca ili ne.

 

Četvrti slučaj: Iz nepoznavanja fikhskih propisa vezanih za ovaj slučaj, dešava se da se pobačeno mrtvo dijete koje je upotpunilo četiri mjeseca ukopa bez klanjanja dženaze.

 

U takvom slučaju, nisu griješni roditelji što se tako desilo, iako su trebali klanjati dženazu, ali prošlo ih je ono što su bili dužni uraditi. A ako bi naknadno klanjali tom dijetu dženazu na kaburu u kojem je ukopan dozvoljeno i ispravno je.

 

Ve billahi tevfik.

 

 

mr. Nihad Ljakić.