POLJUBIO SAM SUPRUGU NA HADŽDŽU?

Pitanje: Es-Selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu! Obavio sam sa svojom suprugom hadždž, međutim u toku obreda hadždža desilo mi se da iz neznanja priđem svojoj supruzi (jer sam mislio da samo odnos ne smijem da imam) na način da je poljubim ili dodirnem, ali nismo imali snošaj. Osjetili smo strast oboje, ali nije došlo do odnosa, niti do izlaska sjemena. Kakav je propis toga? Allah vas nagradio!

Opširnije...

OBAVLJANJE HADŽDŽA IAKO KAMATNI KREDIT JOŠ NIJE ISPLAĆEN

Esselamu alejkum poštovani brate,
Nedavno sam poslala pitanje vezano za hadždž, ali nažalost nisam dobila odgovor. Molim halala što sam malo možda i dosadna ali stvarno nemam koga da pitam, odnosno nemogu svakom da vjerujem.
Naime, imam nijjet s mužem da obavim hadždž ali imamo stanbeni kredit koji smo digli dok smo bili izvan vjere. Ja sam se jednom savjetovala u vezi kredita koji imamo i neka

Opširnije...

KO OBAVI HADŽDŽ A NIJE VRATIO DUGOVE

Eselamu alejkum. Obavio sam hadž ali sam imao dugove, istovremeno sam bio u minusu na banki, pa me zanima da li je moj hadž ispravan. Da vas Allah nagradi.

 

ODGOVOR: Alejkumusselam.

Hadždž je ispravan kada se obavi sa obavljenim svim ruknovima i izvršenim vadžibima hadždža.

Opširnije...

UČENJE TEKBIRA U DANIMA BAJRAMA I 10 DANA ZIL-HIDŽDŽETA

Selam alejkum šejh.
Pošto će uskoro inšaAllah 10 dana Zul-hidžeta, a svih 10 dana je sunnet da se donose tekbiri, (a mislim da kod nas u BiH se to radi 3 dana prije kurban bajrama, poslije farz namaza), pa me zanima na koji način je najbolji donositi te tekbire ovih 10 dana i je li pogrešno ograničiti se na samo zadnja 3 dana. Allah te nagradio.

Opširnije...

ŠTA SE MISLI POD HAREMOM U KOJEM JE NAMAZ VRIJEDNIJI

Es selamu alejkum.

U hadisu je došlo da je klanjanje jednog namaza u Haremu u Mekki vrijedno koliko 100 000 namaza od namaza u drugim mesdžidima. Moje pitanje je, pošto sam tako čuo da se ta vrijednost klanjanja odnosi na čitavu Mekku ili uglavnom šire od samog mesdžida, pa me interesuje je li to tačno?

A moje drugo pitanje je: je li se ta vrijednost namaza odnosi samo na farz ili na bilo koji

Opširnije...

DA LI JE POSTOJANJE MAHREMA UVJET ZA DA BI ŽENA BILA OBAVEZNA OBAVITI HADŽDŽ?

(DA LI JE ŽENI DOZVOLJENO DA BEZ MAHREMA OBAVI HADŽDŽ?)

Eselamu alejkum we rahmetulah we berekatuhu,

Hvala Allahu Gospodaru svjetova, neka je salavat i selam na posljednjeg Božijeg Poslanika i Miljenika Muhammeda s.a.w.s., njegovu časnu porodicu i plemenite ashabe.

Interesira me kakav je šerijatski stav oko odlaska same žene na hadž s obzirom da ja nemam mahrema (niti oca, niti brata, ni amidže,ni muža, ni....), a htjela bih ići i mislim da ću

Opširnije...

JE LI TAČNO DA MELECI ČUVAJU MEDINU OD ULASKA ŠEJTANA U NJU?

Esselamu alejkum.

Jel mi možete samo reći, ako znate, jel' vjerodostojan hadis: "Medina je harem kao što je i Mekka harem. Tako mi Onoga što je objavljeno Muhammedu, na prilazima Medine stoje meleci koji je čuvaju od šejtana."

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu Gospodaru svjetova i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a

Opširnije...

IMA LI HADŽIJSKA DOVA IKRAR UPORIŠTE U ŠERIJATU?

Esselamu alejkum ahi. Zanima me da li ima u sunetu ikrar dova za hadžije i da li je ispravno ovo što se radi ispraćaj hadžija po džamijama. Ima li tu kakve smetnje?

 

ODGOVOR: Alejkumusselam. Prije odgovora na samo pitanje korisno je znati osnovne informacije i podatke o onome što se kod nas u praksi bošnjačkih muslimana naziva Ikrar ili hadžijskom dovom.

Opširnije...

DA LI JE IMUĆAN MUŽ OBAVEZAN DA PLATI HADŽDŽ SVOJOJ SUPRUZI?

Esselamu alejkum. Imam jedno pitanje koje me muči duže vrijeme, ne smijem ga ostaviti po strani, pa bih voljela da mi objasnite ukoliko ste u mogućnosti, Allah vam dao hajr na oba svijeta,amin.
Naime, ja sam žena muslimanka koja boravi u kući, udata sam, nemam svoj imetak. Muž iduće godine inša'Allah planira ići na Hadždž, kada sam ga pitala ima li namjeru meni to obezbjediti, kaže da nisam dužna jer nemam svoj imetak. Meni problem stvara to što znam

Opširnije...