ehlus-sunne

Switch to desktop Register Login

PRODAJA KURBANSKOG MESA OD STRANE ONOGA KOME SE UDIJELI

PITANJE: Esselamu aleikum ve rahmetullahi ve berekatuhu. Šejh, u nedoumici sam. Ove godine inšallah koljem malo više kurbana, za sebe, za sestre i neku drugu familiju. Međutim, ne znam šta da uradim sa mesom. U mjestu gdje živim svi kolju kurbane i nema svrhe da dijelim 8 kurbana. Planirao sam da meso doniram u medresu, ali sam saznao da medresa prodaje to meso nekim privrednim subjektima a pare uzima za neke druge potrebe. Zanima me koliko je to ispravno i koliko ima osnova u šerijatu? Hvala. Allah vas

Klikova: 534

Opširnije...

PROPIS SPAJANJA AKIKE SA KURBANOM

PITANJE: Selam alejkum. Jedno pitanje brate. Elhamdulillah, dobio sam curicu prije tri dana, pa mislim inšallah da koljem akiku a i kurban. Bajram se bliži, pa da li se može spojit nijet kurbana i akike. Allah te nagradio.

Klikova: 2088

Opširnije...

KOJI DAN U GODINI JE NAJBOLJI DAN?

Esselamu aleikum ve rahmetullahi ve berekatuhu. Šejh, u velikoj sam nedoumici. Pročitala sam ova dva hadisa: Prenosi se od Ibn Hibbana, r.a., u njegovom Sahihu od Džabira, r.a., da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Najbolji dan je Dan Arefata" i "Dan Arefata je najbolji dan u godini“. Prenosi se da je Allahov Poslanik, s.a.v.s, rekao: "Nikada šejtan nije manji, poniženiji i ljući kao što je to na dan Arefata zbog toga što vidi kako silazi Allahova milost vjernicima i što ima Allah oprašta grijehe." (Imam

Klikova: 1896

Opširnije...

PODJELA KURBANSKOG MESA PO SUNETU

Esselamu alejkum. Može li pojašnjenje kako je najispravnije po sunetu podijeliti kurbansko meso? Allah vas pomogao i obilato nagradio. Amin.

Klikova: 2333

Opširnije...

PROPIS JEDENJA KURBANSKOG MESA OD OSOBA KOJE NE KLANJAJU

Esselamu alejkum. Čovjek koji ne klanja, a kolje životinju za kurban Bajram, je li to meso halal?

Klikova: 14426

Opširnije...

PROPIS PEČENJA KURBANA NA RAŽNJU (zatim dijeljenja)

PITANJE 1: Esselamu alejkum. Imam pitanje vezano za Kurban Bajram. Naime, interesuje me da li je dozvoljeno kurban, nakon klanja, ispeći (npr. na ražnju) i onda dijeliti to kurbansko meso? Da li je bilo sličnih stvari u sunnetu Allahovog poslanik s.a.v.s ? Unaprijed hvala, esselamu alejkum .

 

PITANJE 2: Esselamu alejkum brate. Da li je dozvoljeno ispeči kurban (kurban bajram) pa

Klikova: 16219

Opširnije...

NA KOGA SE ODNOSI PROPIS REZANJA NOKTIJU PRIJE KLANJA KURBANA?

Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu. Interesuje me propis rezanja noktiju deset dana prije kurban bajrama. Da li zabrana rezanja noktiju vrijedi i za žene (ako muž ima nijjet klati kurban)? Ili vrijedi samo za onog koji kolje kurban? Allah vas nagradio dzennetom firdews.

Klikova: 3608

Opširnije...

KLANJE KURBANA RADI OZDRAVLJENJA BOLESNOG

Esselamu alejkum brate.

Sin jedne sestre je u komi, doktori mu izazivaju tu komu zbog neuspjele operacije presađivanja bubrega nakon čega se njegovo stanje pogoršalo, momčić ima 16 godina, a devera s time dugi niz godina. Sestra i njene prijateljice bi htjele da uplate kurban da se zakolje na ime zdravlja ovog haste, pa su me zamolile da upitamo tebe da li je to dozvoljeno i ispravno šerijatski. Da te Allah sačuva i pomogne svakim hajrom, amin.

Klikova: 3352

Opširnije...

NEUKLANJANJE DLAKA I NOKTIJU OD STRANE ONOGA KO KOLJE KURBAN U PRVIH 10 DANA ZUL-HIDŽDŽETA (propis, mudrost i na koga se odnosi)

Selamun 'alejkum!
Pokušavala sam pronaći propis u vezi s tim za koga se kolje kurban, ali nisam došla do dovoljno jasnih odgovora, pa ću vas pitati konkretno za svoju situaciju: živim sa svojim roditeljima i u mogućnosti sam da obavim dužnost klanja kurbana, ali moj babo nije, pa me zanima da li je taj kurban samo za mene ili može biti i za moju porodicu? I na koga se sve odnosi propis neuklanjanja dlaka i noktiju sa tijela u prvih 10 dana Zul-Hidždžeta do

Klikova: 4932

Opširnije...

DA LI JE KLANJE KURBANA VADŽIB

Selamu alejkum ve rahmetullah.

Prvo pitanje je vezano za klanje kurbana za predolazeći bajram, tj da li neko mora zaklati kurban ako je nekom dužan te pare kojima će platiti kurban. Šta treba prvo da riješi: dug ili kurban.

A drugo pitanje je kako se najbolje može postići jako pamćenje.

Džezakamullahu khajren!

Klikova: 1086

Opširnije...

UZIMANJE DUGA RADI KLANJA KURBANA

Esselamu alejkum. Klao sam kurban nekoliko godina elhamdulillah, ove godine nisam dobre materijalne situacije, tako da još nisam kupio drva za ogrijev, a imam i nešto para koje sam dužan i koje trebam vraćati... Pa me interesuje kakav je propis, da li da se zadužim i zakoljem kurban i ove godine, ili da u nuždi ove godine ne koljem? Allah da mi te nagradi ahi i halali. 

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Klikova: 1088

Opširnije...

STAROSNA DOB KURBANA

Poštovani, Esselamu alejkum,
Molim Vas za odgovor na sljedeće pitanje:
Želja nam je da povodom rođenja djeteta od akike kurbana priredimo džematski iftar. Jasno nam je što spada u kurban, međutim, da li je moguće uzeti mlađi kurban s obzirom da se od tog kurbana priprema iftar? Unaprijed hvala.

Klikova: 3926

Opširnije...