ehlus-sunne

Switch to desktop Register Login

Propisi posuda

Posude su predmeti u kojima se čuva voda ili nešto drugo i mogu biti sačinjene od metala i drugih materijala. Osnova je dozvoljenost njihovog korištenja, svejedno radilo se o malim ili velikim posudama, jeftinim ili skupocjenim, osim zlatnih i srebrenih posuda koje je zabranjeno koristiti za jelo i piće. Zabrana obuhvata posude koje su u potpunosti od zlata i srebra kao i one koje su pozlaćene i posrebrene, ili one u kojima se nalazi malo zlata i srebra.

Ukoliko posuda bude popravljena, sastavljena nakon njenog razbijanja, zlatom, tada je strogo zabranjeno upotrebljavati takvu posudu zbog općenite zabrane, dočim, ukoliko bude popravljena malom količinom srebra, tada je dozvoljena njena upotreba.

I kod upotrebe nevjerničkih posuda osnova je dozvoljenost, osim ako se zasigurno zna da su nečiste. Ukoliko se pouzdano zna da su dotične nevjerničke posude nečiste, kao i to da oni u tim posudama poslužuju svinjsko meso ili alkohol, tada nije dozvoljena njihova upotreba sve dok se ne očiste.

Ukoliko se koža strvine-uginule životinje oštavi i očisti, dozvoljena je njena upotreba. Štavljenje kože postiže se otklanjanjem nečistoća s kože upotrebom vode i soli ili nečeg sličnog.

Svaka životinja koja ugine a dozvoljeno ju je klati i njeno meso jesti, njena koža se može očistiti štavljenjem, dok koža svih životinja koje uginu a koje nije dozvoljeno klati i jesti njihovo meso, ne može se očistiti štavljenjem.